Agrarische ondernemers die de overstap maken naar natuurinclusieve landbouw gaan niet alleen anders met hun bodem, gewassen en natuur om. Ze moeten ook hun bedrijfsprocessen en verdienmodel aanpassen om een gezonde boterham te verdienen.
Een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering is de verbinding met een lokale community. Een community van burgers, boeren, lokale ondernemers en gemeente. Een community die zich verantwoordelijk voelt voor een gezonde bodem, gezond voedsel en een gezond verdienmodel.
Uit mijn ervaringen op Landgoed Velhorst, Zenderense Es en Landgoed Kreil blijkt telkens weer dat communicatie en transparantie over processen, keten en de (kost)prijzen van producten belangrijk is voor de betrokkenheid met de omgeving.
Mensen meenemen in wat je doet, hoe je het doet en wat de effecten daarvan zijn op de natuur en de mens. En hoe mensen daaraan kunnen bijdragen door het kopen van lokale producten en lid te worden van een community of er zelf een op te zetten.
Wil je van gedachten wisselen over het opzetten van een community binnen de agri- of foodsector, voel je vrij om te bellen.